Connect with us

Bundesliga

Mainz maakt klassebehoud perfect

Bundesliga: Mainz makes class retention perfect

De FSV Mainz 05 heeft de klassebehoud perfect gemaakt. Het Rheinhessen-team won op zaterdag 3:1 (1:1) van Fortuna Düsseldorf, die al gered was, en profiteerde van de gelijktijdige nederlaag van VfB Stuttgart. In de overige vier wedstrijden kan het Mainz-team niet meer de kelder van de Bundesliga-tafel binnenglijden.

Jean-Philippe Mateta (1. en 87.) met zijn seizoensdoelen elf en twaalf en Karim Onisiwo (67.) scoorde voor de gastheren. Dodi Lukebakio (19.) scoorde zijn tiende doelpunt om de score gelijk te trekken. De 21-jarige, die ook een strafschop gaf (58e), is de eerste Düsseldorfse speler sinds Thomas Allofs in 1990/91 (15e) die in dubbele cijfers scoorde in een Bundesliga seizoen.

De meerderheid van de 29.205 toeschouwers had reden om al vroeg in de zomer te juichen. Mateta voltooide de eerste aanval in Mainz na 36 seconden. Marcin Kaminski uit Düsseldorf had in het vorige duel tegen Onisiwo aan de rechterkant een beslissende fout gemaakt.

Maar het duurde niet lang voordat de gasten van de tegenslag herstelde. Benito Raman, die de laatste drie doelpunten voor Fortuna had gescoord, testte in de 14e minuut de sterke FSV-doelman Florian Müller. Lukebakio profiteerde vervolgens van het te passieve verdedigende gedrag van de gastheren op korte afstand.

FSV-coach Sandro Schwarz, die in maart 1998 zijn tweede competitierondebuut als prof had gevierd bij de 2-0 overwinning tegen Mainz in maart 1998, had de “beslissingsweek” van tevoren aangekondigd. De gastheren speelden dan ook vastberadener na de egalisatie. Onisiwo (23.), Robin Quaison (24.) en Jean-Philippe Gbamin (40.) misten opnieuw de leiding.

Echter, de bezoekers, die ondanks hun 4-1 nederlaag tegen Bayern München sinds afgelopen weekend niet meer hebben kunnen degraderen, bleven offensief spelen. Het team van trainer Friedhelm Funkel slaagde er aanvankelijk echter niet in om te profiteren van de fouten van de gastheren bij de opbouw van de wedstrijd.

In de tweede helft waren de gasten het betere team. Düsseldorf kwam tot een aantal tegenaanvallen over de snelle Lukebakio, die na gebruik van de videobewijsvoering op de strafplek mocht komen. Alexander Hack had eerder de bal al met zijn hand gespeeld, die alleen werd herkend door de video-assistent in Keulen. Onisiwo bracht de gastheren negen minuten later weer terug op de baan.