Champions League

Sensationele Ajax slaat ook Juve uit de lucht…

Champions League: Sensational Ajax also knocks out Juve

Ajax Amsterdam heeft op sensationele wijze de halve finale van de Champions League bereikt. Na de 1:1 in de eerste etappe won Ajax met 2:1 (1:1) de tweede etappe in de favoriete Juventus Turijn.

Juventus coach Allegri draaide naar negen posities na een 2-1 nederlaag in de Serie A tegen SPAL in het weekend. Na drie competitieve wedstrijden met een blessure als gevolg van een enkelblessure, kan, onder andere, terug naar de start elf.

Het was ook Can die de eerste gevaarlijke zet deed: in de 5e minuut startte hij agressief met Ajax-Keeper Onana en blokkeerde hij zijn tee-shot, dat uiteindelijk links van het doel terechtkwam. Deze volgorde was exemplarisch voor de krachtige beginfase van Juventus.

Ajax begon zenuwachtig te worden en leed ook al vroeg aan een persoonlijke tegenslag: Mazraoui vouwde zich in een duel met Dybala en moest in de 11e worden vervangen. Voor hem kwam de 23-jarige Sinkgraven, die zijn debuut in de Champions League maakte. Pas vanaf de 20ste kwam Ajax beter in het duel en door van de Beek in de 21ste kwam hij in de wedstrijd tot een eerste goede kans. Hij schoot echter van dichtbij over het doel heen.

Ronaldo kopte eerst een Pjanic-hoek ongestoord naar 1-0 (28), van de Beek schoot zes minuten later een Ziyech-schot naar beneden om de score gelijk te maken. Bernardeschi had de buitenspelcriteriums verhoogd.

Allegri bracht Kean naar de pauze voor Dybala, die last heeft van spierproblemen. De jonge ster kwam in het begin echter niet in het voordeel, de tweede helft was vanaf het begin van Ajax. Hun offensief kwartet combineerde op spectaculaire wijze. Tadic scheen met hiel trucs.

Alleen Juventus-Keeper Szczesny, die met grote reflexen scheen tegen Ziyech (52.) en van de Beek (58.), en Pjanic, die een Tadische toewijding in de hoogste nood (63.), voorkomen een achterstand in eerste instantie. Vier minuten later scoorde de Ligt na een mooie bocht naar 2:1. De Ligt scoorde na een mooie corner naar 2:1. Of Juventus’ passiviteit en Ajax’ aanvalsloop dit doelpunt wel verdiend was. Er veranderde niets in de wedstrijd: Ajax ging verder en stond 3:1 nog dichter bij de gelijkmaker dan Juventus.

Doelen: 1:0 Ronaldo (28.), 1:1 van de Beek (34.), 1:2 van de Ligt (67.)

Om de 1:1 schakelde Van de Beek snel over en duwde het schot van Ziyech in de rechter benedenhoek. In de 21e en 58e had hij nog twee goede scoringskansen. Van de Beek was een constante bron van gevaar en kwam meestal tot een einde aan de kant van Ajax.

Bernardeschi vond niet plaats. Hij was een van de zeldzaamste Juventus-spelers op de bal, verloor al zijn duels en had een van de slechtste slagingspercentages in zijn team. Toen hij 1-1 scoorde, tilde hij de buitenspel staande bal op. In de 81e Bernardeschi werd hij vervangen door Bentancur.

Vooral in de beginfase werd het duel gekenmerkt door veel overtredingen en dus ook door onderbrekingen. Turpin deed het goed en nam meestal de juiste beslissing. In de doelpunten naar 1:0 en 1:1 was er contact met de VAR, maar beide werden terecht bevestigd. De vermeende 3:1 van Ziyech in de 80ste Tupin weigerde ook terecht de erkenning vanwege een buitenspelpositie. In ieder geval controversieel maar waarschijnlijk juist was zijn beslissing om Juventus een strafschop te weigeren in de 90ste inning.