Connect with us

Europa League

Een doel-rijke laatste derby! Gevaar draagt Chelsea naar EL titel

Europa League: A goal-rich final derby! Hazard carries Chelsea to EL title

Chelsea FC heeft de London Derby finale van de Europa League met 4-1 (0-0) gewonnen van Arsenal FC en heeft voor de tweede keer sinds 2013 de tweede belangrijkste titel in het Europese clubvoetbal behaald. De man van de wedstrijd was Eden Hazard, die opnieuw zijn hele wereldklasse liet zien in zijn waarschijnlijk laatste wedstrijd voor de Blues.

Arsenal kwam beter in de wedstrijd, had een 3-5-2 voorsprong op het middenveld en had een eerste halve kans door Aubameyang na Chelsea’s foutieve vuistverdediging van Kepa (9e).

Terwijl Chelsea geen enkele kans had in het 4-3-3-3 offensief (geen balactie in de zestiende van de tegenstander na 25 minuten) en in de verdediging problemen had met de eigen basisorde tegen de twee hoge kanonniers (Kolasinac en Maitland-Niles), schudde Arsenal meer en meer van de eerste vervositeit af. De eerste keer dat de bal in de aanval ging, was het niet mogelijk om de bal te laten rollen.

In de 18e minuut hadden de Blues niet bij Lacazette moeten klagen over een strafschop van Kepa na Tackling, maar scheidsrechter Rocchi kon niet worden verweten dat hij de strafschop niet had gegeven. De Gunners zetten de toon, hadden een goede agressiviteit en stabiliteit in het midden met Torreira en Xhaka en veroverden de ballen steeds weer snel.

Een langeafstandschot van Xhaka kuste de lat (28e) voordat Chelsea langzaam maar zeker wakker werd. De ruggen van Emerson en Azpilicueta zorgden voor de eerste aanvallende geursporen.

Het niveau van de wedstrijd nam toe, maar Arsenal kon de greep in het midden niet meer krijgen en dus moest doelman Cech in zijn laatste professionele wedstrijd kort voor de pauze (40e) met een reflex van wereldklasse tegen Giroud ophelderen. Pas kort na de herstart maakte hij het nog beter en zette een Emerson-flank in het net met een dromerige vliegende kopbal (49e).

Het arsenaal leek te zijn aangeslagen en Chelsea zette de beslissing door: Nadat Maitland-Niles de bal verloor, was het bliksemsnel over Kovacic en Hazard naar Pedro op de strafschop, die de 2-0 markeerde. Slechts vijf minuten later kreeg Maitland-Niles Giroud de bal aan het rollen en Hazard scoorde 3:0 (65e) vanaf het punt.

De teleurstellende kanonniers werden slechts kort gevlamd met een sprankje hoop toen de vervanger Iwobi tot 1:3 de moeite waard scoorde. Een sterke combinatie van Giroud en Hazard maakte echter een einde aan alle Arsenal-dromen van een sprookjesachtige comeback.

Doelen: 1:0 Giroud (49.), 2:0 Pedro (60.), 3:0 Gevaar (FE, 65.), 3:1 Pedro (69.), 4:1 Gevaar (72.)

In zijn waarschijnlijk laatste wedstrijd voor Chelsea had hij enkele afscheidscadeaus in zijn mouw: scoorde zelf twee doelpunten en bereidde Pedro’s 2-0 voorsprong voor. Zodra Arsenal hem de ruimte gaf, speelde hij zijn hele wereldklasse en dynamiek uit. Naast zijn doelparticipaties heeft hij talrijke grote aanvallen op zijn doelpogingen uitgevoerd. Hij zette Giroud twee keer in de schijnwerpers, maar hij gaf hem vrij voor Cech. Hij leidde de meeste duels aan de blueskant. Ook zeer sterk: Olivier Giroud.

Na 45 minuten hadden de minste balacties van alle 22 beginnende elf spelers de minste balacties. Hij zorgde niet voor gevaar in de aanval en was verantwoordelijk voor de 1:4 met een onnodig verlies van de bal. Bovendien won hij geen enkel duel. Ook zwak: Mesut Özil.

Arsenal ontkende een strafschop na bijna 20 minuten toen Lacazette Kepa in de Chelsea zestien passeerde, die zijn voet licht aanraakte. Een contact dat Lacazette dankbaar aanvaardde en gemakkelijk op de grond viel. Moeilijk voor Rocchi om te beslissen, maar te rechtvaardigen voor het niet wijzen naar het punt. Als Sokratis (Arsenal) en Emerson (Chelsea) na hun overtredingen geel hadden kunnen laten zien, lieten ze de bal op aansporingen achter. Hij liep veel in het algemeen, maar had gelijk in zijn strafbeslissing voor Chelsea in de tweede run.