Champions League

Ronaldo doelpunt bespaart Juve gelijkspel in Amsterdam

Champions League: Ronaldo goal saves Juve draw in Amsterdam

Dankzij superster Cristiano Ronaldo kan Juventus Turijn zich ook verheugen op een plaats in de halve finale van de Champions League tegen Ajax Amsterdam.

Met een doelpunt van de Portugezen (45e) scoorde de Italiaanse recordkampioen, die het grootste deel van de wedstrijd zwak was, een 1-1 (1-0) doelpunt tegen de geëngageerde buitenstaander, en komt aanstaande dinsdag met een goede uitgangspositie in de tweede etappe van de kwartfinale.

Ajax, aan de andere kant, moet dezelfde kwaliteiten laten zien als een ronde eerder. Daar hadden de Nederlanders de verdedigende kampioenen en de voormalige Ronaldo club Real Madrid met 4-1 uitgeschakeld in de terugronde. David Neres verbeterde echter de vooruitzichten van zijn club aanzienlijk met zijn doel (46e).

Ronaldo, die op 25 maart (1-1) in de internationale wedstrijd tegen Servië een blessure aan zijn rechterdijbeen opliep, stond zoals verwacht in de startopstelling voor 50.390 toeschouwers. De Duitse internationale Emre Can werd geëlimineerd door een blessure en in 2014 werd wereldkampioen Sami Khedira vervangen door een blessuretijd.

De gastheren, met wie Alfred Schreuder, de toekomstige coach van de Bundesliga club TSG Hoffenheim, nog steeds als co-coach werkt, hadden opnieuw hun hoop gevestigd op Dusan Tadic. De Ajax-speler speelde een belangrijke rol in de sensationele vooruitgang van het team van coach Erik ten Hag tegen Madrid.

En ook tegen Juve Ajax speelde hij vrolijk uit. De gastheren vielen vroeg aan en duwden Juve terug. Na achttien minuten moest doelman Wojciech Szczesny uit Turijn een schot van Hakim Ziyech lossen, en Donny van de Beek werd even later op het nippertje gemist. Van Ronaldo was op dat moment bijna niets te zien.

Hoewel de Turijnse ploeg na een half uur beter in het duel kwam, stonden de gastheren nog dichter bij de leiding. Maar toen kwam Ronaldo. Na een inworp kwam het publiek samen via het middenveld, na een voorzet stond Ronaldo volledig vrij in het strafschopgebied en scoorde met hoofd (45.).

Ajax was echter niet geschokt. Slechts twee minuten na de pauze maakte ze gebruik van een fout van de Turijnse terugploeg en schoot David Neres een mooi schot in de bocht.

De gastheren hadden in het verdere verloop van de wedstrijd meer van de wedstrijd en lieten zich meer dan gelijkwaardig zien. Het middenveld van Turijn was zelden toegankelijk en slaagde er vaak niet in Ajax van hun eigen doel weg te houden.