Connect with us

nationale ploeg

Leeuw zonder zorgen: DFB elf wint vol vertrouwen in Wit-Rusland

DFB team: Lion without worry: DFB eleven wins confidently in Belarus

Ook zonder Joachim Löw is het mogelijk: onder het strenge oog van zijn leraar voor de televisie hebben de tiendaagse bondscoach Marcus Sorg en de Duitse nationale ploeg de alom verwachte verplichte overwinning afgeleverd. Sorg leidde het DFB-team op zaterdag naar een 2-0 (1:0) overwinning in Wit-Rusland en daarmee naar de tweede overwinning in de tweede wedstrijd van de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap 2020.

De 53-jarige heeft dinsdag (20.45 uur) ook de leiding in Mainz tegen het zinloze Estland: zijn baas Löw moet zich verder sparen vanwege een arteriële kneuzing als gevolg van een sportongeluk. De wereldkampioen coach hoeft zich echter niet veel zorgen te maken – zijn team heeft zijn werk in Borisov vol vertrouwen gedaan, zij het zonder overdreven speelsheid. Hoe dan ook, na de eerste overwinning van 3:2 in Nederland is er nauwelijks nog twijfel over het ticket voor het Europees Kampioenschap.

Het hoofddoel van Leroy Sane (12e) na een sterke persing was een vroeg signaal. Sorg applaudisseerde tevreden staand. Daarna nam de inspiratie in de Duitse aanval af, maar de 71e overwinning in de 100ste kwalificatiewedstrijd van het Europees Kampioenschap was nog steeds absoluut verdiend. Marco Reus (62e) scoorde de 2:0 na een slimme presentatie van Matthias Ginter.

Löw beleefde iets nieuws op de 4715e dag van zijn ambtstermijn. Voor het eerst in 13 jaar heeft de bondscoach de wedstrijd van zijn team alleen op televisie gezien. In dagelijkse telefoongesprekken had hij gezworen dat hij zorg had voor tactiek en tegenstanders – en hij bedacht een verrassing: De solide Jonathan Tah verdedigde onverwacht aan de zijde van Niklas Süle en Ginter in de triple. Lukas Klostermann (rechts) en Nico Schulz (links) stonden zeer hoog op de buitenste posities.

Sorg kwam op zijn “zeer speciale dag” in sneakers en met een donker poloshirt twee minuten na zijn team in de kleine, futuristische arena. Hij omarmde de voormalige bondscoach Jürgen Klinsmann, die hem bij RTL interviewde. “Natuurlijk, Joachim Löw had het laatste woord over de line-up,” meldde Sorg, en kondigde “hoge snelheid” en dominantie vanaf de eerste minuut aan.

Dat is hoe het gebeurde. De Wit-Russische bar moest worden gebarsten met vreugde en snelle duwtjes in de diepte, met bezit van de bal alle spelers waren diep in de tegengestelde helft, met uitzondering van doelman Manuel Neuer. Serge Gnabry en Klostermann faalden met hun eerste grote dubbele kans (9e), Reus miste net het doel (11e) – toen scoorde Sane zijn vierde internationale doelpunt.

Daarna liet de duidelijke favoriet de teugels vijf minuten glijden. Klostermann moest op het laatste moment nog sparen tegen Stanislaw Drahun (29.), daarna stuurde Neuer een kopbal van Nikita Naumow (30.) over de dwarsligger en dribbelde kort daarna met veel risico’s maar vakkundig op de hoekvlag. Strippenzieher Ilkay Gündogan en Joshua Kimmich, die de 1:0 had voorbereid, sloten de enige korte probleemfase in de wedstrijd af met goede schotkansen (35./42).

Tegen negen verdedigende spelers in twee ketens was ook na de pauze geduld nodig. Duitsland speelde als een kaatser rond het strafschopgebied, Wit-Rusland gaf escortbescherming en gleed vervolgens krachtig tussendoor, dus ook bij gelegenheden van Sane (48.) en Klostermann (54.). Zodra zij de bal veroverden, duwden de technisch beperkte gastheren de bal lang en hoog naar voren zonder enig effect te hebben. Met het tweede doelpunt was het spel bijna voorbij, verdere doelpunten zouden mogelijk zijn geweest (Gnabry, 66e /Sane, 83e, post).

Na uitputtende maanden zijn de Duitse nationale spelers nog steeds 90 minuten verwijderd van de feestdagen. Na de Estse wedstrijd is het eindelijk tijd voor een zomervakantie – maar niet voor Tah en Klostermann: zij spelen vanaf 17 juni het Europees Kampioenschap U21 in Italië en San Marino.