Kimmich: “Als Mr Beckenbauer dat zegt, is het duidelijk.”

Bundesliga: Kimmich: "When Mr Beckenbauer says that, it's clear"

Na weer een mager optreden van FC Bayern, bekritiseerde Joshua Kimmich zichzelf en zijn collega’s en toonde hij begrip voor de woorden van clublegende Franz Beckenbauer, de recordkampioen die zich soms in zijn lichaamstaal presenteert als de “Uwe-Seeler-Traditionsmannschaft”.

In het mixed-zone interview na zijn 3-1 overwinning tegen Hannover 96, de laatste van de tafel, sprak de rechterback ook over de controversiële straf tegen Jerome Boateng, de comeback van Oldie Arjen Robben en de aankomende tegenstander RB Leipzig.

Mijnheer Kimmich, achter u ligt een moeilijke wedstrijd tegen een zogenaamd kleinere tegenstander. Bent u tevreden?

Joshua Kimmich: Ik vond de eerste helft leuk. We moeten een 3-0 of 4-0 pauze nemen. Na de helft krijgen we een ongelukkige strafschop tegen ons. Ik denk niet dat Jérôme veel meer kan doen dan dat. Hij draait zich af en krijgt de bal bij de ellebogen. De tegenstander komt dus weer in het spel. Daarna zijn we omgeschakeld en hebben het iets beter gedaan, maar we kunnen nog steeds niet tevreden zijn met de tweede helft. Zeker nadat we één man meer waren. We hebben niet hard gespeeld, een beetje te passief, omdat we ook geen tegenaanvallen wilden nemen. Maar je moet verwachten dat een team als wij, die kampioen willen worden, harder zal spelen op het derde doelpunt.

Hoe zag je de situatie op de strafschop?

Kimmich: Aanvankelijk dacht ik dat de scheidsrechter zou controleren of er een bocht was (lacht). Ik dacht er niet eens aan en toen hij me erop wees, was ik verbaasd. Dat was nooit een straf voor mij. Jérôme heeft het lichaamsgebied niet vergroot.

Arjen Robben heeft zijn comeback gemaakt. Hoe heb je zijn vervanging ervaren?

Kimmich: Dat was een kippenvelmoment. De fans zongen pas daarna over Arjen. Wat hij en Franck (Ribery) voor de club hebben gedaan, hoeveel belangrijke en beslissende doelen Arjen in het bijzonder heeft gesteld, is ongelooflijk. Hij heeft de club de afgelopen jaren gevormd en ervoor gezorgd dat de club staat waar hij nu staat.

Een andere Beierse legende, Franz Beckenbauer, had al voor de wedstrijd kritiek geuit op de speelstijl van het team en deze vergeleken met de lichaamstaal van de “Uwe-Seeler-Traditionsmannschaft”. Wat zeg je daarvan?

Kimmich: De heer Beckenbauer was een reusachtige speler en een reusachtige trainer. Als de heer Beckenbauer dat zegt, is het duidelijk.

Denkt u dat het team dit seizoen af en toe te weinig heeft gedaan?

Kimmich: Absoluut. In veel wedstrijden was dat niet genoeg. Gemeten naar onze eigen maatstaven, natuurlijk. Zoals ik al zei, het was goed in de eerste helft, niet veel in de tweede helft. Al met al hadden we dit seizoen te veel wedstrijden waar we niet op ons hoogste niveau hebben gespeeld.

Met het kampioenschap zou het dit seizoen nog moeten werken. Hoe zeker ben je ervan dat je na de 34ste speeldag aan de top staat?

Kimmich: We hebben nog twee moeilijke wedstrijden tegen Leipzig en Frankfurt voor onze borst. We zijn ervan overtuigd dat we kampioen zullen worden, maar moeten nog vier punten scoren.

Wat vindt u van de mensen in Leipzig? Heel wat mensen beweren dat ze momenteel het sterkste team van Duitsland zijn.

Kimmich: Afgezien van de wedstrijd tegen Mainz, krijgen ze heel weinig doelpunten, ze hebben extreme snelheid in hun team. Ze spelen ook veel met lange ballen en proberen dan steeds weer de diepte te vinden met spelers als Timo (Werner) en Yussuf (Poulsen). Je almachtige speler komt nu langzaam terug met (Emil) Forsberg. Voor mij is hij het hoofd van het team, die altijd de ballen erdoorheen steekt, goede bewegingen heeft en goed schiet.

Zou u tevreden zijn met een gelijkspel in Leipzig?

Kimmich: Moeilijk voor te stellen. We spelen altijd voor de overwinning. Maar als het na 80 minuten 1:1 is, lopen we zeker niet met alle spelers vooruit.

Hoe moet je tegen de Leipziger spelen om succesvol te zijn?

Kimmich: Ze worden vooral gevaarlijk als je de ballen in het midden verliest, omdat ze de ballen tot ver in de diepte kunnen spelen. Als je ze weinig ruimte achter hun eigen ketting laat, dan hebben ze het ook moeilijk. We moeten oppassen dat we niet te veel fouten maken in het midden, want ze hebben hun grootste kracht in het tegengaan.