nationale ploeg

De DFB brengt het gevoel van saamhorigheid terug: Een schietfestival voor het beeld

DFB-Team: The DFB brings back the sense of togetherness: A shooting festival for the image

De DFB elf had zeker geen tegenstander op ooghoogte om met Estland uit de weg te gaan. Meer dan de vreugde over de derde overwinning in de derde kwalificatiewedstrijd van het Europees Kampioenschap overheerste na de 8:0 (5:0) tegen de Wereldranglijst-96. De DFB elf had zeker geen tegenstander op ooghoogte om uit de weg te gaan met Estland. Vandaar het gevoel van ons, die spelers en toeschouwers voor het eerst sinds de schande van Rusland hadden overgebracht.

Zelfs in de grootste hoogvlieger van deze feestelijke avond in Mainz, was er genoeg realiteitszin om weer zachtjes op de grond te landen. “Zulke tegenstanders”, zei Marco Reus na het acht-doelwitfestival tegen Estland, glimlachend, “zijn voor ons zeker niet de maatstaf”.

De hopeloos overbelaste gasten, die al tijdens de laatste training van de vorige dag duidelijk waren geworden, bewogen zich eerder op het niveau van een ambitieus regionaal team dan op het niveau van een team dat speelt voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap.

En toch hadden de Dortmund dubbelpakker en zijn collega’s, die allesbehalve klaar waren voor vakantie, alle reden om het stadion van Mainz met een gevoel van tevredenheid te verlaten. Tevredenheid, want lange tijd hadden ze de Wie des Triumphes weer naar hun ideeën ontworpen. Tot grote vreugde van de fans.

“We wilden veel goals scoren, dat was erg belangrijk voor ons zelfvertrouwen. We zijn nog steeds in ontwikkeling”, benadrukt Reus. De hoogste overwinning sinds de 8-0 overwinning op San Marino in november 2016 was een “zeer goed ritme”, “zelfs na de helft”, zoals de 30-jarige zei.

De pauze was al 5-0 voor Reus, die de gevierde man van interim-coach Marcus Sorg’s team was met een artistieke vrije trap in de 37e minuut.

De 26.050 toeschouwers schonken echter niet alleen staande ovaties aan de aanvallende man na zijn vervanging in de 66ste minuut. Toen het spel werd gefloten, stonden ze allemaal op, klapten vrolijk en begonnen te zingen “Oh, hoe mooi is dat”. Een liedje dat op zijn laatst sinds de Wereldbeker van vorig jaar niet meer was gehoord op Duitse internationale wedstrijden.

“Het had niet veel beter kunnen gaan”, besefte Sorg achteraf. De 53-jarige, die de hoofdcoach Joachim Löw vertegenwoordigde, die door een sportongeluk niet had kunnen spelen, met een record van twee overwinningen en een doelratio van 10:0, benadrukte vooral het “enthousiasme” waarmee zijn team de fans besmette.

“Het was echt leuk. We hebben een zekere speelvreugde en passie getoond. De fans merkten dat op en steunden ons super,” zei Joshua Kimmich.

Zijn middenveldpartner Ilkay Gündogan, die Serge Gnabry’s vroege voorsprong introduceerde met een van zijn vele gevreesde scherpe passes en later een penalty-doelpunt toevoegde, was expliciet blij met het warme applaus bij zijn vervanging in de 53ste minuut: “Het is gewoon goed en laat zien dat je goed gespeeld hebt en dat het weer leuk is – niet alleen voor ons op het veld, maar ook voor de toeschouwers op de tribunes.

Misschien was Mainz, dit sympathieke carnavalsbolwerk aan de grens van het Rijnland, precies de juiste plaats voor deze laatste internationale wedstrijd van de Duitse elf voor het zomerreces. De sfeer in de oude stad was ’s middags al goed, toen een groep straatmuzikanten in de Yeti-look drums en trompetten speelde om een goede sfeer te creëren. En ze werd steeds beter in het stadion.

In tegenstelling tot het vorige huisoptreden in Wolfsburg was niet elk schreeuw- of balcontact op de tribunes te horen. Een feit dat, na vele, niet onterechte beschuldigingen van vervreemding, de vereniging als een imagosucces, als een stap terug naar eenheid, kon vastleggen. Oranje-directeur Oliver Bierhoff, die vlak naast de persvertribune zat, applaudisseerde voor elk doelpunt en stond enkele minuten na het laatste fluitsignaal op om de aangename sfeer op te snuiven.

Maar hij wilde deze 8:0 niet puur atletisch overschatten. Bierhoff verscheen niet eens in de Mixed Zone om zijn beoordeling van de wedstrijd te geven. Het was immers alleen Estland.

De volgende kwalificatiewedstrijd op 6 september tegen Nederland in Hamburg wordt een ander huisnummer. Leon Goretzka, een van de zes doelpuntenmakers op dinsdag, heeft dat dan ook bevestigd: “De omwenteling is nog lang niet voorbij. Er komen andere tegenstanders naar ons toe, alles moet 100 procent kloppen. En daar zijn we nog ver van verwijderd.”